Fysiske handikap

Ernæringsrådgivning til dig med et fysisk handikap

– som gør det at spise til en udfordring

 

Generelt har det danske sundhedsvæsen ikke så meget fokus på hvor vigtigt det vi spiser er for vores helbred.  Og sådan rent logisk kunne man forestille sig, at når man så har et fysisk handikap oveni og kroppen derfor er ekstra presset, bliver ernæringen endnu vigtigere? Der er tæt ved  ingen forskning omkring næringsstatus hos mennesker med fx muskelsvind eller CP -- er der mon næringsstofsmangler som D-vitamin, jern og/eller zink og hvad betyder det for funktion? Ligesom der ikke vides meget om hvad det betyder fx at have lille muskelmasse i forhold til generelle anbefalinger omkring protein og andre næringsbehov.

 

Det er mit udgangspunkt i min ernæringsrådgivning af mennesker som er udfordret fysisk i forhold til maden. At bruge mad og kosttilskud til at forsøge at optimere næringsforhold i kroppen, så der ikke fx er energi eller næringsmangler oveni de udfordringer det fysiske handikap allerede giver. Ligesom at forsøge at vurdere udfra forskning og sund fornuft hvad netop din krop har brug for.


Desuden vil jeg altid når muligt at følge næringsstatus og blodsukkerregulering med blodprøver - når du starter og over et forløb, så vi kan få indsamlet lidt dokumentation som både kan hjælpe dig men også bidrage til større viden.

 

Kronisk sondeernæret -- hvad skal man så spise?

Hvis man nu ikke længere kan synke godt nok og får alt / dele af sin energi gennem en sonde, ændrer det så ved hvad man kan eller skal spise?  Betyder det at man ikke længere kan spise rigtig mad?


For mig var det helt naturligt da min søn, Magnus, med spinal muskel atrofi (SMA), fik behov for sondeernæring 15 måneder gammel tilbage i 2002, at lave sondemaden selv -- jeg tog den mad jeg alligevel ville give ham og blendede og siede den.


Siden da har jeg uddannet mig i ernæring og blevet lidt klogere på hvordan man kan prøve at gøre hjemmelavet sondemad så næringsoptimal som muligt uden at fylde alt for meget. Jeg skrev tilbage i 2010 en opgave om rigtig sondemad baseret på mine erfaringer med Magnus (kan findes på dette link: http://sma-engle.dk/diet.html)

Siden opgaven er der kommer flere studier omkring hjemmelavet sondeernæring, og det er blevet mere normalt at gøre i USA og nogle europæiske lande, plus at der også er nogle amerikanske bøger om emnet. Derfor er jeg også i gang med at skrive en opdateret bog om hjemmelavet sondeernæring, så man i højere grad blot kan begive sig ud i det selv.

 

Noget af det som hjemmelavet sondemads-studierne beskriver og som også er min erfaring med de børnefamilier jeg har haft i konsultation er, at når man man skifter noget af sin mad fra præfabrikeret sondeernæring til hjemmelavet sondemad begynder fordøjelsen at fungere bedre. Det kan være man begynder at komme på toilettet hver dag, oplever mere energi og færre symptomer som kvalme og mavepine. Det er i sig selv en kæmpe fordel, da man efterhånden ved hvor vigtig tarmens trivsel er for hele kroppen.

 

Og jeg er ikke i tvivl om at det at Magnus også får lov at få nogle af alle de mange helbredsregulerende næringsstoffer fra rigtig mad, specielt plantemad, er en af grundene til at han stadig lever i dag og er sund og rask udover sin diagnose. Det er i hvertfald logisk for mig, at hvis man nu lever lidt på kanten fysisk, at så betyder optimale næringsforhold i kroppen endnu mere for almen trivsel og livskvalitet.

 

Hvem kan have glæde af at komme i klinikken?

Har du et barn med et fysisk handikap eller har selv et fysisk handikap der gør det at spise til en udfordring? Oplever du problemer som overvægt eller undervægt?  Eller mistænker du at din træthed skyldes mangel på energi eller næringsstoffer? Eller vil du gerne have en snak generelt om hvad man efterhånden ved omkring en kost der hjælper til at holde kroppen sund og rask - og hvad du kan gøre?


Jeg går altid ind og ser på de enkelte diagnoser i forhold til hvad man ved omkring ernæring og fysiologi. Fx hvis det en sygdom som Duchennes Muskeldystrofi, hvor man ved der er ekstra oxidative skader løbende pga muskelnedbrydning. Det betyde man via mad og tilskud kan forsøge at være extra opmærksom på at sørge for der er godt med antioxidanter og inflammationsdæmpende næringsstoffer til rådighed for kroppen. 


Men allervigtigst kigger jeg på det enkelte menneske som kommer ind i klinikken – hvad er din historie, dine gener, dine udfordringer og hvad kunne du godt tænke dig? For ikke to personer er ens, heller ikke fordi de har samme diagnose. I forhold til min søns diagnose, SMA er der cirka 200 mennesker i Danmark med forskellig muskelstyrke, nogle har respirator andre ikke, nogle er overvægtige, nogle er ekstremt tynde – så jeg tager selvfølgelig altid udgangspunkt i personen som sidder overfor mig.

 

Hjemmelavet sondemad?

Hvis du kommer til rådgivning omkring hjemmelavet sondemad, laver vi en plan for dig. Normalt er det en god ide at starte langsomt med at introducere lidt rigtig mad, og jeg vil så give dig nogle opskrifter med på hjemmelavet sondemadsretter. Jeg anbefaler normalt at kombinere rigtig mad med sondemad ordineret fra hospitalet - på den måde kommer det ikke til at fylde alt for meget. Men det er op til den enkelte. Du kan så selv udvide og tilpasse derfra. Jeg viser dig også hvordan du løbende kan følge hvor meget næring du får via sondemaden, det giver lidt kontrol og mulighed for at justere.

 

Du vil også få et spørgeskema med omkring hvad du oplever og erfarer når du begynder at spise rigtig mad. Det vil hjælpe til at dokumentere eventuelle effekter.

 

Jeg vil også bede dig få din læge til at tage nogle blodprøver omkring din næringsstatus, inflammation og blodsukkerregulering. Det er blodprøver som:


HbA1C (langtidsblodsukker)

Faste C-peptid (din insulinproduktion - det er kun på hospitaler man kan få denne)

Faste-blodsukker

CRP (inflammation)

Blodprocent

D-vitamin

B12, folat

Jern, ferritin

Zink

Evt: Kolesteroltal og triglycerid


Hvis egen læge ikke vil, kan du vælge at vi bestille blodprøverne fra lægeklinikken og så vil du blot være selvbetaler.


Booke en tid/vide mere?

Hvis du er kørestolsbruger er det ikke muligt at komme ind på den klinik jeg arbejder, IOM klinikken i Lyngby (mange trapper). Men vi vil kunne tage en konsultation over skype eller telefonen eller vi kan evt arrangere et hjemmebesøg. Du kan kontakte mig direkte på min email: cgm@iom.dk eller sms mig på 2548 8995, hvis du gerne vil have jeg ringer dig op - så kan vi se om en konsultation kunne være relevant for dig.

Funktionel ernæringsvejledning v. Charlotte Gylling Mortensen

Lægeklinikken IOM, Lyngby Hovedgade 37, 2900 Lyngby

Book tid: nypatient@iom.dk   Direkte kontakt: cgm@iom.dk